Veiligheid en stadslogistiek centraal op het event van Deelbekken Zeeschelde Zeekanaal afgelopen dinsdag.

Onder een deugddoende voorjaarszon werd de aftrap gegeven met een bedrijfsbezoek van het BCCC ten huize Shipit in Brussel. Sterk werk om de bouwlogistiek op zo een korte tijd zo ingrijpend te veranderen met niets dan voordelen voor alle partijen.

De presentaties gingen vervolgens door in de zaal Produits Dangereux, een gezellige venue op maat van het aantal aanwezigen.

Gert Van der Eeken, CEO Port of Brussels, bracht de waterweg als filevrij alternatief onder de aandacht om de 84.000 dagelijkse truckbewegingen in Brussel een halt toe te roepen. Weet u trouwens dat een schip met 5 liter brandstof 1 ton goederen kan vervoeren over een afstand van 550 km, 5 keer verder dan een vrachtwagen.

Camille Callens, stakeholder manager bij De Werkvennootschap, deed de toer van de 5 grote verkeerswerven in en rond Brussel, waarbij de vrachtwagen geweerd zal worden op specifieke momenten. Zo komen er nieuwe kansen voor lading via het water.

Koen Maeghe, Afdelingshoofd sturing bij de Vlaamse Waterweg, benadrukte dat lading via het water 8 keer veiliger is dan de optie via de weg. Met een combinatie van beleidsmatige maatregelen en projectmatige acties houdt De Vlaamse Waterweg vinger aan de pols om dit zo te behouden.

Mark Goossenaerts van Shipit focuste op de bouwmaterialen shift naar het water, en toonde aan dat dit op korte termijn kan aangeboord worden. Met 5000 trucks en 13000 camionettes met bouwmaterialen per dag is het potentieel alvast enorm.

Pierre-Yves Girardet van Blue Line Logistics, bracht Parijs naar Brussel en gaf enkele concrete tips en tricks op vlak van watertransport voor afval, food & beverage, urban containers en event materiaal.

Tijdens de receptie werd het idee geopperd voor een wedstrijd rond een nieuwe naam voor BCCC. Hebt u ideeën, laat het ons weten.

Wenst u de presentaties nog eens na te lezen, dan kan dat via deze link: 
https://www.netwerkdevlaamsewaterweg.be/nl/downloads/1220/presentaties-netwerkevent-deelbekken-zeeschelde-zeekanaal-26-maart-2024

Neem een kijkje naar de video via deze link: 
https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7179491371408355328/