Grote belangstelling en uitverkocht auditorium voor werken aan de Kanaaltunnels

De constructie van de Kanaaltunnels maakt onderdeel uit van de werken aan de Oosterweelverbinding, met een kost van 7 miljard euro één van de belangrijkste bouwprojecten in Europa op dit moment. De impact voor de binnenvaart op het Albertkanaal is significant.  

Het auditorium van het Havenhuis was de uitgelezen plek om deze topic in de diepte te behandelen. Vanop de 6de verdieping konden de deelnemers de geïmpacteerde zone van bovenuit bestuderen.

Erik Vermeiren, omgevingsmanager Kanaaltunnels bij Lantis liet ons weten dat de werken begin mei starten en tot 2030 zullen duren. De vaarsimulator laat alle schippers toe om zich terdege voor te bereiden op de complexiteit van de nieuwe vaarsituatie.

Toon Van den Bogerd, hoofdverkeersleider VTS bij Port of Antwerp Bruges, loodste de aanwezigen door de werking van de passageplanning en riep de verladers en logistieke spelers in de zaal op om de pieken zo veel mogelijk te spreiden

Joeri Peeters, Transport en Logistiek manager bij Tessenderlo Group, beaamde dit volmondig en benadrukte tegelijk het belang van het Albertkanaal in de aanvoerketen. 90% van de importstromen van grondstoffen gaan via binnenvaart en met deze hoge volumes is een reverse modal shift onbegonnen werk.

Anthony Casteels, projectdirecteur grote werken bij Stadsbader, greep de mogelijkheid om na de nervositeit ook de opportuniteit voor de binnenvaart onder de aandacht te brengen. In de periode 2020-2023 werd maar liefst 2 miljoen ton via het schip vervoerd. Goed voor tienduizenden vrachtwagens die van de weg gehouden worden.

Tijdens de receptie werd druk nagekaart en ideeën uitgewisseld. Opnieuw werd de bestaansreden van NDVW in praktijk gezet: connecteren, inspireren en faciliteren.

Wenst u de presentaties nog eens na te lezen, dan kan dat via deze link: 

https://www.netwerkdevlaamsewaterweg.be/nl/downloads/1219/presentaties-netwerkevent-26-februari-2024

Neem een kijkje naar de video via deze link: 

https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7168937310053482496

Wij bedanken jullie voor de talrijke opkomst en lovende reacties.