Nieuwjaarsboodschap van onze voorzitter

“ 2023 was voor onze watergebonden bedrijven geen gemakkelijk jaar, met als dieptepunt op het einde een staking van het sluispersoneel. Gevolg : heel wat logistieke problemen en grote verliezen voor verladers en schipperij. Dit scenario is niet voor herhaling vatbaar! 

Nochtans had de vzw Netwerk De Vlaamse Waterweg op voorhand aangedrongen op maatregelen voor het verzekeren van een minimale dienstverlening. In 2024 zullen wij hiervoor blijven ijveren. Iedereen is het eens over de ernst van de zaak. Bij het uitblijven van een gepaste oplossing zal een volgende keer forser opgetreden worden, met inbegrip van juridische procedures en schadeclaims.” (Statement op de eindejaarsdrink van 14 december )

NDVW blijft zo de belangen van haar leden behartigen en verdedigen. In het afgelopen jaar deden we dat ook in diverse andere dossiers, … En, toekomstgericht: de oprichting van een werkgroep rond vergroening & innovatie.

Voor uw vereniging Netwerk De Vlaamse Waterweg (afgekort NDVW) was 2023 een geslaagd jaar! 

We mochten u ontvangen op 4 grote events in de verschillende deelbekkens met telkens inhoudelijk sterke thema’s en dito sprekers. Iedere keer opnieuw waren het uitgelezen gelegenheden voor netwerking met een stijgend aantal aanwezige leden.

Met enthousiasme blikken wij en de deelnemende leden ook terug op een economische missie naar München, die kansen heeft geboden om zakelijke contacten op het hoogste niveau te hebben. Met een geslaagde Eindejaardrink sloten we het werkingsjaar 2023 van NDVW op gepaste wijze af.

Telkens mochten we daarbij genieten van een sterke ondersteuning door De Vlaamse Waterweg nv (DVW) o.l.v. voorzitter Koen Anciaux, gedelegeerd bestuurder Chris Danckaerts en de voltallige directie. Dit werd door de aanwezigen op onze bijeenkomsten sterk op prijs gesteld.

Onze baseline: « CONNECTEREN - INSPIREREN - FACILITEREN » blijven we hoog in het vaandel voeren.

De werking van uw vereniging werd verder op punt gesteld. De professionele aanpak door onze algemeen directeur Roel Peeters, recent ondersteund door Emma, onze administratieve duizendpoot, resulteerde in een sterke groei van ons ledenaantal tijdens het werkjaar. De kaap van 250 leden werd inmiddels overschreden. Met regelmatige nieuwsbrieven en ook via LinkedIn werd u op de hoogte gehouden van de belangrijkste nieuwsfeiten. Een sterk staaltje teamwork. Bedankt voor uw vertrouwen.

In 2024 gaan we dan ook verder op het ingeslagen pad. Onze ambitie is om het ledenaantal verder te laten groeien en de via waterwegen vervoerde tonnages en teu’s terug te laten aanpikken met hogere volumes, zo lang alvast de magere economische vooruitzichten hierbij geen roet in het eten gooien.

Door onze ondernemers te connecteren willen wij hierbij wel graag een extra boost geven. Onderling business genereren kan enkel maar als men elkaar kent en dus zijn jullie in 2024 opnieuw van harte welkom ! 

U mag van ons dus een jaar verwachten met opnieuw topevents, een economische missie, … En, zoals gesteld, blijven we aandacht besteden aan de behartiging van uw belangen, specifieke uitdagingen en het helpen zoeken naar oplossingen inzake het gebruik van de waterwegen.

In 2024 zal U opnieuw centraal staan in onze dienstverlening.

De Raad van Bestuur van Netwerk De Vlaamse Waterweg wenst u en uw dierbaren een gezond en succesvol 2024!

Francis Wanten
Voorzitter