Mededeling: Boven-Schelde gestremd tot vrijdag

Zaterdagnamiddag is een 80 meter lang binnenschip gezonken op de Boven-Schelde in Zevergem. Het schip was geladen met 1200 ton grind. De Vlaamse Waterweg nv dringt aan om de vaarweg zo snel als mogelijk terug vrij te maken. De Boven-Schelde blijft tot vrijdag gestremd.

De boeg van het gezonken schip zit onder water. Het achtersteven met stuurhut en woonst bleef boven water. De machinekamer liep niet onder. De firma L.M. Diving Service coördineert de berging in opdracht van de eigenaar en verzekering.

Zondag werd eerst de brandstof uit het schip gepompt. Daarna heeft een duiker de schade visueel bekeken en vastgesteld dat het schip geplooid is. Daarop is gestart met het lossen van de vracht. Na het weghalen van de lading blijkt dat het schip onderaan gescheurd is en getild moet worden. Hiervoor zijn afzinkbare pontons nodig die momenteel in Antwerpen worden klaargemaakt. Zij zullen in de loop van donderdag in Zevergem aankomen. Naar inschatting van de bergingscoördinatie zal het schip vrijdag kunnen worden gelicht.

In afwachting van het verwijderen van het wrak zal voor de zondag al aanwezige schepen op de Boven-Schelde gecontroleerd konvooivaren langs het gezonken schip worden georganiseerd. Dat zal ’s namiddags bij daglicht gebeuren. De schippers worden verwittigd.

Zowel bij het zinken als het bergen, is tot op heden geen milieuverontreiniging vastgesteld.