Netwerk De Vlaamse Waterweg dringt aan op gegarandeerde dienstverlening

Ten zeerste betreuren de ondernemers-waterwegen-gebruikers de evolutie van de staking van de voorbije dagen en de ontoereikende oplossingen hieromtrent.

Miljoenen euro’s schade zijn door de ondernemers-waterwegen-gebruikers en toeleveringsbedrijven de voorbije dagen opgelopen waar niemand over schrijft of spreekt. De ondernemers samen met hun duizenden werknemers zijn hierover zwaar ontgoocheld.

Netwerk De Vlaamse Waterweg wijst erop dat een op voorhand goed georganiseerde en gegarandeerde dienstverlening meer dan noodzakelijk is in het belang van de trafiek over het water en waarmee de economische schade voor de bedrijven tot het minimale zou kunnen ingeperkt worden.

De ondernemers moeten echter vaststellen dat tijdens de afgelopen dagen de volledige logistieke organisatie in de soep is gedraaid. Zo worden fabrieken teruggedraaid naar een lager productiepeil om een harde stop te voorkomen, stockbreuken dreigen voor de aanvoer van granulaten, container slots worden systematisch gemist waardoor veel bedrijven geen af- en aanvoer van strategische materialen meer hebben.

Er is nu een reverse modal-shift in actie gekomen met alle mogelijke extra milieu-schade, file-leed, verloren manuren en frustratie tot gevolg.

Dat de bedrijven zelf financieel en operationeel moeten opdraaien voor de waanzinnig hoog oplopende kosten is op zijn minst gezegd onverantwoord en meer dan betreurenswaardig. Als Netwerk De Vlaamse Waterweg willen we zeer uitdrukkelijk meedelen dat deze situatie niet meer voor herhaling vatbaar kan zijn.  Dit kunnen de watergebonden bedrijven financieel niet meer dragen.

We vragen dan ook met aandrang om dringend werk te maken van een goed backup-plan om de dienstverlening van De Vlaamse Waterwegen te kunnen blijven garanderen. De ondernemers zullen hiervoor meer dan erkentelijk zijn aangezien continuïteit de enige manier is om economisch als bedrijf te overleven. 

Wij kijken als ondernemers dan ook uit naar een snelle oplossing !

Steeds open voor constructief overleg