Nieuws vanuit Deelbekken Bovenschelde

Nieuw overslagcentrum LCZ operationeel in Zwevegem

Familiebedrijven Laebens Logistics en HTS Intermodaal starten een overslagcentrum met 250 m kade aan het kanaal Bossuit-Kortrijk, een investering van 14 miljoen euro. LCZ is een multi purpose terminal en mikt daarbij op containertrafiek tussen de Antwerpse en Rotterdamse haven en de regio Zuid-West-Vlaanderen en Noord Frankrijk. Naast containers verhandelt het overslagcentrum ook bulk en breakbulk zoals staal coils.  Goed voor jaarlijks 20.000 tot 25.000 vrachtwagenritten die recurrent van de weg gehaald worden. De combinatie van het overslagcentrum en 180.000m² warehouses maakt dat dit een sterk project.

De 2de droogzetting voor de renovatie van de sluis van Ooigem deze week afgerond

De werken aan de sluis van Ooigem worden structureel aangepakt, zowel de bouwkundige als de elektromechanische uitrusting.  De 2de droogzetting voor de renovatie van de sluis liep van 29/07/23 t.e.m. 3/09/23. Tijdens deze 2e droogzetting werden o.m de volgende delen aangepast worden aan de hedendaagse eisen en normen: sluisdeuren, omloopriolen, wielschuiven, vlottende bolders, algemene betonherstellingen en tevens zal de sluis voorbereid worden op bediening op afstand.

Vernieuwing 3 sluizen op Boven-Schelde 

De Vlaamse regering heeft recent op initiatief van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters beslist om drie sluizen op de Boven-Schelde te upgraden. Het gaat om de sluizen van Asper bij Gavere, Oudenaarde en Kerkhove bij Avelgem. Dit past binnen het groter geheel van het vervanging- en renovatieprogramma om de onderhoudsachterstand bij de zogenaamde kunstwerken (sluizen, stuwen, bruggen,…) weg te werken. Hiermee worden onze Vlaamse waterwegen future proof gemaakt en uitgebouwd tot een krachtig transportnetwerk.