Nieuws vanuit Deelbekken Bovenschelde

Transferium aan boord als concessiehouder van River Terminal Roeselare 

De opstart van River Terminal Roeselare zit in de laatste rechte lijn. Nog vóór de zomer is het gloednieuwe overslagcentrum langs het kanaal Roeselare-Leie operationeel. Transferium, onderdeel van de Multi Logistics Group (Hasco Invest), werd aangesteld als concessiehouder om een succesvolle opstart van River Terminal Roeselare te garanderen.

Proefverscheping met SRF (Solid Recovered Fuel) aan de kade van IOK

SRF is een vervangingsbrandstof die geproduceerd wordt uit huishoudelijk restafval. Het materiaal wordt verwerkt en omgezet tot elektriciteit en stoom in de WKK centrale van Stora Enso in Langerbrugge. Op basis van een haalbaarheidsstudie van Shipit Multimodal Logistics werd gekozen om het materiaal te verschepen in de vorm van balen, met oog op een optimale technische haalbaarheid, prijs en duurzaamheid. Mogelijk zal dit milieuvriendelijke multimodale concept in de toekomst ook toegepast worden op andere goederenstromen van IOK Afvalbeheer en IVAREM.

Binnenkort plechtige inhuldiging van stuw en sluiscomplex Sint-Baafs-Vijve 

In het kader van het grootscheepse binnenvaartproject Seine Schelde Vlaanderen is sinds augustus 2020 de nieuwe sluis op de Leie in Sint-Baafs-Vijve in gebruik.

De sluis is 16 meter breed en kan grote vaartuigen aan met een lengte tot 190 meter en een breedte van 11,40 meter. Halfweg is er een extra sluisdeur. Daardoor kan ze ook dienst doen als kleinere sluis en kunnen kleinere schepen sneller geschut worden. Waarom dan nu een plechtige inhuldiging ? Dat verneemt u binnenkort.

Final event AVATAR: stadsdistributie en geautomatiseerde, zero-emissie binnenvaart 

Op 29 juni organiseert POM Oost Vlaanderen en haar project partners het slotevent van AVATAR Interreg North Sea Region. Het event vindt plaats in het bezoekerscentrum van North Sea Port aan de Rigakaai 1 in Gent. Kom alles te weten over stadsdistributie en geautomatiseerde, zero-emissie binnenvaart en schrijf u in via deze inschrijvingslink : link