De Vlaamse Waterweg NV zet in op regionale overslagcentra (ROC)

Voor het verschepen van goederen kunnen bedrijven op vandaag gebruik maken van eigen concessies, openbare kades en binnenvaartterminals. In de nabije toekomst kunnen bedrijven ook gebruik maken van Regionale Overslag Centra (ROC)

Via een ROC kan een bedrijf zonder eigen kade goederen (bulk, paletten, containers, big/bags) overslaan van en naar het water. Bedrijven kunnen hiervan gebruik maken voor vervoer via de waterweg in transitie naar een eigen kade. Maar ook bedrijven die niet rechtstreeks aan het water liggen kunnen hierdoor ook (blijvend) gebruik maken van vervoer via de waterweg.

Een ROC beschikt over de nodige laad- en los infrastructuur en achterliggende gronden én heeft de nodige know how om deze groep van ondernemers ondersteuning te bieden om hun goederen via het water te vervoeren.  Zij informeren, adviseren, faciliteren en bieden specifieke diensten aan die er effectief voor zorgen dat zoveel mogelijk bedrijven de weg vinden naar het transport via het water.

Hieronder het overzicht van de 4 ROC’s actief in Vlaanderen:

ROC Sint-Pieters-Leeuw: toegewezen aan ABR-Demeuter met primaire focus de exploitatie van een bouwplatform waarbij goederen aangevoerd worden van de fabriek naar het ROC en werfladingen optimaal gebundeld worden op het ROC om werven in de omgeving te bevoorraden.

ROC Aalst (Wijngaardveld): De Dender is vandaag bevaarbaar voor schepen tot 600 ton (CEMT klasse II). De plannen voor een opwaardering tot 1350 ton (CEMT klasse IV) worden uitgewerkt. Op heden loopt de procedure tot het aanduiden van een exploitant i.s.m. de stad Aalst.

ROC Westhoek (Veurne & Diksmuide): De oplevering van de kaaien wordt in de eerst helft van 2023 verwacht. ingediende dossiers van kandidaat exploitanten worden momenteel bestudeerd met het oog op gunning.

ROC Aalter (Woestijne): De vermarkting van dit ROC wordt thans aangevat. De toekomstige uitbater kan het volledige terrein inzetten voor het ROC, maar heeft ook de mogelijkheid om een deel van het terrein te gebruiken voor eigen activiteiten.

 

Kent u ondernemers die de weg naar het water zoeken en van een ROC gebruik willen maken, laat het ons weten op info@ndvw.be