nieuwsbrief De Vlaamse Waterweg

Nieuwe Kruineikebrug in Tildonk

De Vlaamse Waterweg nv bouwt momenteel een nieuwe (tweede) brug over het Kanaal Leuven-Dijle in Tildonk (Haacht). Samen met de bestaande Kruineikebrug vormt de nieuwe brug een belangrijk onderdeel voor een betere ontsluiting van de bedrijvenzone Hambos, een bedrijvenzone met potentieel voor duurzaam transport via de waterweg. De nieuwe brug maakt de verdere ontwikkeling van de industriezone mogelijk zonder de dorpskernen van Haacht en Tildonk te belasten met zwaar doorgaand verkeer. De nieuwe brug werd op zaterdag 11 mei ingevaren en geplaatst.

Logistieke troeven van de binnenvaart in de spotlights

Om extra licht te werpen op de vernieuwende ontwikkelingen, mogelijkheden en ambities van de binnenvaart, organiseerden De Vlaamse Waterweg nv, ondernemersnetwerk Voka en Netwerk De Scheepvaart op donderdag 16 mei een netwerkevent bij Nike in Laakdal. Aanwezige ondernemers kregen inspirerende cases en exclusieve rondleidingen die hen moeten aanzetten om meer dan ooit te overwegen de stap naar de waterweg te zetten.

Werven langs het water in de kijker op openwervendag

Maar liefst 3 werven van De Vlaamse Waterweg nv gooiden de hekken open op zondag 19 mei tijdens de Openwervendag: de nieuwe brug in Stokrooie, de nieuwe brug in Ingelmunster en het overstromingsgebied Wal-Zwijn in Kastel (Hamme). Er viel telkens voor jong & oud heel wat te beleven!

Nieuwe brug voor Eindhout (Laakdal)

Op 13 mei 2019 werd de nieuwe stalen boogbrug in Eindhout officieel geopend De herbouw van de brug in Eindhout maakt deel uit van het project om de vrije doorvaarthoogte van de bruggen op het Albertkanaal te verhogen tot minimaal 9,10 meter. De hogere doorvaarthoogte verhoogt het rendement van de binnenvaart in het algemeen en zorgt voor een bijkomende boost voor de containervaart in het bijzonder. Eind augustus 2017 werd gestart met de verhoging van 7 bruggen over het Albertkanaal binnen het ‘PPS-project Verhoging bruggen Albertkanaal – cluster 1’ en vandaag wordt de eerste nieuwe brug in gebruik genomen.

“Eind april is de VIA T-Albert aangesteld voor de bouw van nog eens acht bruggen. Op die manier zetten we nog een tandje bij en houden we het project voor het verhogen van de bruggen op schema,” vertelt ir. Chris Danckaerts, gedelegeerd bestuurder van De Vlaamse Waterweg nv. 

Transitie bekwaamheidsbewijzen

Vanaf 1 juni 2019 verhuizen alle taken en bevoegdheden rond de bekwaamheidsbewijzen voor de binnenvaart van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken (MOW) naar De Vlaamse Waterweg nv. Het gaat om alle bewijzen en attesten voor bemanning (o.a. Rijnpatent, vaarbewijzen A en B …) en onderneming (getuigschrift vakbekwaamheid, toegang tot het beroep …).

Vanaf 1 juni kunt u voor alle aanvraagformulieren enkel nog terecht op www.visuris.be.